Kosketuksen puute

KOSKETUKSEN PUUTE SAIRASTUTTAA

Kärsitkö kosketuksen puutteesta?

Tuntuuko sinusta, että tarvitset enemmän läheisyyttä ja kosketusta elämääsi kuin tällä hetkellä saat? Vai hukutko hellyydenosoituksiin ja halauksiin? Hienoa ja upeaa, jos kuulut hellittyihin, sillä mitenkään itsestäänselvää se ei ole. Kosketuksen kaipuu on hyvin yleistä ja suorastaan suomalainen kansantauti.

Kosketus on vauvan ensimmäinen aistikokemus maailmasta. Äidin tai isän rinnan päällä, ihokosketuksessa, on turvallista aloittaa elämäntaival ja rauhoittua. Lapset hakeutuvat luonnollisella tyylillään syliin tankkaamaan hellyyttä ja hakemaan turvaa. Kun lasten “halipula” on ladattu täyteen on helppo juosta taas jatkamaan leikkejä. Teini-ikäiset uljaassa vieroittumisvaiheessaan eivät salli enää samanlaista halailua kuin pienemmät sisaruksensa, mutta eivät hekään ole täysin immuuneja kosketukselle. Onneksi nykyajan nuoret halailevat paljon toisiaan ja saavat näin kosketusta ja hellyyttä. Myös vanhemman koskeminen ohimennen sallitaan; se luo hyväksyvää ja onnellista oloa. Kosketuksen tarve säilyy elämän loppuun saakka, se on perustarve, joka hakee täyttymystä.

Juro suomalainen ei ole ole eikä ole ollut samalla lailla avoin kosketukselle, kuten avoimemmat etelämaalaiset, mutta tarve ihmisillä on sama asuinpaikasta riippumatta.

Kosketuksen merkitys

On tieteellisesti tutkittu, että kosketus parantaa ja lista on pitkä: verenpaine alenee ja stressi vähenee, vähentää levottomuutta ja unettomuutta. Kosketus vähentää myös masentuneisuutta ja ahdistusta, rauhoittaa ja vähentää aggressiivisuutta. Kehon itse tuottamat, hyvää oloa aiheuttavat opioidit aktivoituvat, kuten myös läheisyyshormoniksi kutsuttu oksitosiini sekä mielialaamme ylläpitävä välittäjäaine serotoniini.

Ikääntyminen ei vähennä kosketuksen ja hellyyden tarvetta. Palvelutaloissa asuvat vanhukset hyötyvät hoitajien pienestäkin kosketuksesta ja hienoa olisi, jos tämä kuuluisi hoitajien arkeen työssään. Vanhuksen hiusten kampaaminen, kädestä pitäminen tai silittäminen tuntuu hyvältä ja voi jopa saada pienet kolotuksetkin unohtumaan. Jokainen voi kokeilla itse, miten hyvältä tuntuu, jos joku vaikka silittää kättäsi. Jos ikäihmisellä ei enää puhekaan luista, niin kosketuksen tuoma mielihyvän tunne säilyy kyllä.

Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia ja on joitakin, jotka eivät siedä koskettamista ja halailua. Jokaisella on toki oikeus määritellä omat rajansa.

Pika-apua kosketuksen puutteeseen saa esim. käymällä kampaajalla tai parturissa, hieronnassa tai vaikkapa silittämällä kotieläintä.

Nyt leviävä Koronavirustauti (COVID-19) on tarttuva tauti, joten tällä hetkellä on vältettävä ylimääräistä koskettelua varsinkin ikäihmisten kanssa. Muistakaa käsienpesu, maskin käyttö ja turvavälit.

Jaa kaverille

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Meille töihin

Meille töihin? Hienoa, sillä tarvitsemme täällä Iloitassa juuri sinua.  Meillä on tarjolla henkilökohtaisen avustajan töitä vakituisille, osa-aikaisille ja tarvittaessa töihin kutsuttaville.  Työt sijoittuvat tällä hetkellä

Lue Lisää »

Puhevammaistenviikko

Puhevammaisten viikko 5.10.– 11.10.2020 Puhevammaisten viikkoa vietetään tänä vuonna 5.-11.10.2020 teemalla Luodaan mahdollisuuksia. Samaan aikaan ja samalla teemalla vietetään myös Voimauttava vuorovaikutus -viikkoa. Puhevammaisten viikko tuo esiin tietoa,

Lue Lisää »

Imetysviikko 2020

Imetysviikko 2020 Kansainvälistä Imetysviikkoa vietetään Suomessa 28.9.-4.10.2020. Epidemia-aikaan moni tapahtuma järjestetään etänä, esimerkiksi Imetyspäivän seminaari 29.9.2020. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan! https://imetys.fi/kansainvalinen-imetysviikko/imetysviikko-2020/ Tänä vuonna Imetysviikon teema

Lue Lisää »

Vanhusten päivä ja -viikko

Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenpäivä ja -viikko ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia! Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina. Sitä seuraava viikko

Lue Lisää »

Made in Uusimaa

Made in Uusimaa –kampanja tuo esiinaidosti uusmaalaisia yrityksiä ja tuotteita! Made in Uusimaa on monikanavainen markkinointikampanja Uudellamaalla toimivien yritysten hyväksi. Kampanjan tarkoituksena on korostaa Uudenmaan maakunnan

Lue Lisää »